
Rare vruchten, die kaki’s (ook 'sharonfruit' genoemd). Wanneer zijn ze eetbaar en hoe eet je ze? Ik raak er nog niet goed aan uit. Maar van mijn buurman heb ik het volgende recept geleerd, en ik heb het nu weer toegepast omdat het vorig jaar zo goed heeft gewerkt. En lekkere kaki’s opleverde.
Pluk de kaki’s (of koop ze) als ze nog geel zijn, lichtoranje mag ook nog, maar zeker niet rood.
Neem de grootste kookketel of een andere afsluitbaar groot recipiënt en leg de kaki’s op de bodem.
Zet in het midden een glaasje cognac of brandy of whisky. Deksel erop, en zet het ergens weg waar het in niemands weg staat.
Ga twee-drie weken later (tussenin mag ook voor de nieuwsgierigen) kijken. De kaki’s worden mooi en rood en zacht. En je kan ze uitlepelen, lekker.
Als alles goed zit, worden ze niet allemaal tegelijk mooi en rood en zacht. En kan je dagen na mekaar uitlepelen.
Smakelijk,
Toon Lowette