Recepten

Recepten

Hoe maak je de specialiteiten van onze streek? Wat doe je met al dat fruit in je boomgaard? Hoe recreëer je de maaltijden uit België en Nederland met ingrediënten die je hier kunt kopen? Hopelijk vind je hier iets dat je kunt gebruiken en als het smaakt laat het weten in de Facebookgroep!

Heb je suggesties? Laat het ons weten!

Zie ook hier voor Spaanse recepten.

Gerechten

Paella  
 1. Snipper 2 uien en 2 tenen knoflook en bak deze even in ruim olijfolie in een braad- of paellapan
 2. Doe er 500 g Bomba-rijst bij.
 3. Voeg flink wat paellakruiden toe en goed doorroeren.
 4. Giet er ongeveer 300 ml kippe- of groentebouillon bij en laat de rijst inkoken. Voeg bouillon toe indien nodig. Je kunt ook witte wijn gebruiken als extra vocht.
 5. Voeg de vulling toe. Deze kan bestaan uit bijvoorbeeld:
 6. Gare groenten:
  • Grote witte bonen ('judiones')
  • Snijbonen
  • Paprika
  • Artisjok
 7. Stukken gaar gebakken kip, garnalen, chorizo
  of
  vego-balletjes, vego-frankfurters, rooktofu of haloumi
 8. Alles goed doorroeren.
 9. Opdienen met stukken citroen.
Fideuà  

Dit gerecht lijkt op paella, maar gebruikt pasta in plaats van rijst. Hier kun je speciale pasta kopen voor dit gerecht: 'fideos', maar je kunt het ook maken met gebroken spaghetti of met macaroni. Verder heb je vis en/of andere zeedieren nodig of vegetarische vervangers. BTW, oorspronkelijk komt fideuà uit Gandía.

 1. Rooster de pasta in een droge pan, totdat deze licht begint te verkleuren. Leg ze daarna apart.
 2. Giet wat olijfolie in de pan en bak de vis, garnalen of vervangers enkele minuten. Voeg fijngehakte tomaten, knoflook, paprikapoeder, saffraan en ui toe en bak deze circa 5 minuten op middelhoog vuur.
 3. Los intussen een bouillonblokje op in kokend water. Je kunt ook zelf (vis)bouillon maken en er bestaan specifieke mengsels voor die te krijgen zijn in de winkel om zo'n bouillon te maken. Voeg dit toe aan de pan, gevolgd door de pasta. Breng het geheel aan de kook en draai het vuur weer zachter. Laat het koken tot de pasta gaar is en het water verdampt. Verdampt het water (te) snel? Giet er dan wat kokend water bij.
  Het gerecht is klaar als de pasta gaar is en het water vrijwel is verdampt. Serveer met citroen!
Tortilla  

De beste tortilla maak je met vastkokende aardappelen en de meeste patatten in Spanje zijn vastkokend. Het is veel moeilijker om een kruimige soort te vinden...

 1. Snijd de aardappelen in kleine, egale blokjes. Spoel ze daarna kort af en dep ze droog. Zo verwijder je het laagje zetmeel en kunnen de aardappelen de olijfolie goed opnemen.
 2. Doe een flinke scheut olijfolie in een pan en bak de aardappelen gaar. Doe er daarna pas gesnipperde ui en look bij. Voeg je deze al vanaf het begin toe, dan is de kans groot dat ze aanbakken.
 3. Giet de gebakken aardappelen eerst af en meng ze in een aparte kom met de geklutste eieren. Als je de eieren rechtstreeks over de aardappelen in de pan giet, zal het mengsel zich minder goed binden. Wees niet zuinig met de eieren. Je hebt er echt een hele hoop nodig om alles te kunnen bedekken. Het vuur mag eerst vrij hoog staan, zodat de eieren een goede koek vormen. Zet het daarna lager en laat de tortilla in 15 à 20 minuten rustig stollen.
 4. Voor een lekker korstje kan je de tortilla afwerken met kaas. Strooi dit over de bovenkant en draai de tortilla nog eventjes om zodat de kaaskant kort kan bakken.

We geven het toe: een tortilla omdraaien met pan en al is niet gemakkelijk. De beste truc blijft echter om een bord op de pan te leggen en zo het geheel om te keren. Je kan ook wat valsspelen en de tortilla op het einde onder een warme grill zetten tot de vloeibare bovenkant gestold is.

NL/BE gerechten

Pindasaus  

Dit heb je nodig:

 • Pot goeie pindakaas
 • Zo donker mogelijke suiker
 • Sojasaus of ketjap (Mercadona: Soja dulce)
 • Knoflook
 • Gedroogde uitjes
 • Eventueel sambal of chilipoeder

Zo maak je het:

 1. Zet de pindakaas met wat water op een matig vuur. Roer.
 2. Voeg pindakaas of water toe naar gelang de gewenste consistentie.
 3. Voeg de andere ingredienten toe. Hoeveelheden hangen af van de gewenste smaak. Ik vind zoet lekker...
 4. Laat een tijdje op een zacht vuur pruttelen.
Advokaat  

Dit heb je nodig voor ± 75 cl advokaat:

 • 150ml zuivere alcohol (96 %)
 • 410g gesuikerde, gecondenseerde melk (blik)
 • 8 eidooiers, liefst van eigen, loslopende kippen natuurlijk...
 • 1 pakje vanillesuiker of vanille-aroma

Zo maak je het:

 1. Klop met de mixer de melk met de eidooiers en het zakje vanillesuiker gedurende 2 min.
 2. Giet er de pure alcohol bij en klop 2 min.
 3. Giet in een glazen fles en zet ± 1 week koel weg.

Deze advocaat kan je daarna gewoon in de bar bewaren (koelkast hoeft niet) en blijft zonder probleem 1 jaar goed.

Dranken

Tinto de Verano  

Deze koude zomerwijn kun je als volgt maken:

 • Meng 1/3 rode wijn met 2/3 gaseosa ('La Casera', vind je in de wijnafdeling) of andere bruisende citroen/limoendrank, zoals Sprite.
 • Doe het mengsel in een groot glas met veel ijsblokjes en een schijf citroen.
Citroenen > Limoncello  

Dit heb je nodig:

 • 10 citroenen met dikke schil, onbehandeld
 • 1 liter pure alcohol voor consumptie (eventueel hoge kwaliteit wodka)
 • 1 liter water
 • 300 – 800 gram suiker (naar smaak)
 • glazen fles met wijde hals en dop (géén kurk)

Zo maak je het:

 1. Boen de citroenen goed af en schil ze. Schraap aan de binnenkant al het wit weg (dat geeft de limoncello een bittere smaak).
 2. Vul de fles(sen) met de schillen en doe de alcohol erbij. Dop er op en minstens 20 dagen laten staan in een donkere ruimte. Eventueel kan je in plaats van alle citroenen in een keer te schillen, iedere keer wanneer je een citroen gebruikt, de schil toevoegen aan de alcohol.
 3. Verwarm een liter water en los hierin de suiker op. Laat dit vijf minuten doorkoken en vervolgens helemaal afkoelen. Mix de suikersiroop met de inhoud van de flessen.
 4. Doe alles in schone flessen, doppen erop en weer laten staan voor minstens 20 dagen (Hoe langer hoe intenser de smaak).
 5. Zeef na al die dagen de inhoud van de flessen en vul (nieuwe, gesteriliseerde) flessen met de likeur. Leg dit in de koelkast. Nu is het klaar om gedronken te worden. De limoncello kan ook ingevroren worden.

Eventueel pas je de verhouding alcohol/suikerwater aan (1 op 2 bijvoorbeeld i.p.v. 1 op 1).

Diversen

Olijven inmaken, methode Tante Tuut  

Persoonlijk vind ik deze methode de beste tot nu toe!

Olijven inmaken, methode Sylvia  
 1. Van te voren de olijven insnijden.
 2. In water doen en elke dag, 12 dagen lang het water vervangen. Proeven of de olijven nog bitter zijn. Blijven spoelen tot de bitterheid weg is. Pas op met water dat chloor bevat. Laat dit eerst een dagje staan of gebruik flessenwater.
 3. Dan in de pekel: 75 gram zout/liter water. Dit opkoken en af laten koelen. Een maand (of langer) in dezelfde pekel, luchtdicht, in het donker en alle olijven moeten volledig ondergedompeld zijn. Pekel ze in een grote, (plastic) pot met schroefdop (te koop bij de 'Chinees'). Dan zo vullen dat het overloopt en deksel erop. En een plastieken zakje ertussen zodat er geen contact is met het ijzeren deksel.
 4. Na een maand spoelen en proeven of de olijven zout genoeg zijn. Indien te zout: weer spoelen. Indien niet zout genoeg: langer in de pekel laten.
 5. Tenslotte in potjes doen met kruiden en olie.
Lekkere kaki’s  

Rare vruchten, die kaki’s (ook 'sharonfruit' genoemd). Wanneer zijn ze eetbaar en hoe eet je ze? Ik raak er nog niet goed aan uit. Maar van mijn buurman heb ik het volgende recept geleerd, en ik heb het nu weer toegepast omdat het vorig jaar zo goed heeft gewerkt. En lekkere kaki’s opleverde.

Pluk de kaki’s (of koop ze) als ze nog geel zijn, lichtoranje mag ook nog, maar zeker niet rood.

Neem de grootste kookketel of een andere afsluitbaar groot recipiënt en leg de kaki’s op de bodem.

Zet in het midden een glaasje cognac of brandy of whisky. Deksel erop, en zet het ergens weg waar het in niemands weg staat.

Ga twee-drie weken later (tussenin mag ook voor de nieuwsgierigen) kijken. De kaki’s worden mooi en rood en zacht. En je kan ze uitlepelen, lekker.

Als alles goed zit, worden ze niet allemaal tegelijk mooi en rood en zacht. En kan je dagen na mekaar uitlepelen.

Smakelijk,
Toon Lowette

Sinaasappel in chocolade  

Het volgende recept is belachelijk lekker. Sinaasappel- (of appelsien-) schijfjes gedoopt in pure chocolade. Vooral als je je eigen, onbespoten sinaasappels kunt gebruiken! Recept komt van een Engelse vriendin uit de buurt. Het bijzondere is dat de sinaasappelschijfjes sappig en zacht blijven, heel anders dan die uit de winkel.

Dit heb je nodig:

 • 3 sinaasappelen
 • 1 liter suikersiroop (verhouding 1/2 l water - 500 g suiker)
 • pure chocolade

Zo maak je het:

 • Indien niet onbespoten: spoel en boen de schil van de sinaasappelen schoon.
 • Snij de sinaasappelen in schijven van 5 mm. Leg de schijfjes in de suikersiroop en breng aan de kook. Verlaag de temperatuur en laat gedurende 1 uur tot 1 uur 30 minuten garen; tot de suikersiroop is ingekookt en de schijfjes gekonfijt zijn.
 • Laat de schijfjes afkoelen in de suikersiroop. Haal ze uit de siroop en leg op een taartrooster.
 • Smelt de chocolade au bain-marie. Laat de chocolade afkoelen tot op lichaamstemperatuur.
 • Snij de sinaasappelschijfjes met een scherp mes doormidden. Bedek de taartrooster met bakpapier.
 • Dompel de helft van elk half schijfje in de chocolade en leg op het bakpapier. Laat de chocolade opstijven.

Waarschijnlijk is dit ook lekker met citroenen!