Nieuw hier?

| Ton Haarmans

Nieuw hier?

Zaterdagbijeenkomst

Kom je hier om te wonen, op bezoek bij iemand of ben je op vakantie? Wat moet je zeker weten als je nieuw bent in deze omgeving?

Een aantal punten op een rijtje:

 • Tussen 2 en 4 à 5 uur 's middags is alles uitgestorven. Niemand op straat, meeste overheidsinstanties en winkels zijn dicht (behalve gelukkig de supermarkten). Vanaf een uur of 5 begint het dan weer drukker te worden en 's avonds, ook 's winters in het donker, is het overal een drukte van jewelste!
 • Etenstijden zijn compleet anders dan in België of Nederland. Er wordt bijvoorbeeld 2 keer ontbeten. Heb je mensen werken voor je, dan zijn ze ineens om een uur of 10 vertrokken om een eind verderop in een café te gaan ontbijten en komen dan na een (half) uur weer terug om te werken. En natuurlijk wordt er ook niet tussen 2 en 4 gewerkt, want siësta en middagmaal ('el comer').
 • Een 'Chinees' is hier geen restaurant, maar een soort warenhuis waar je voor weinig geld zo'n beetje alles kan kopen wat je maar kan bedenken, al is het vaak van een mindere kwaliteit.
 • De meerderheid van de mensen hier spreken een eigen taal, het Valenciaans, verwant aan het Catalaans. Zo hoor je zeggen 'bon dia' of nog korter: 'bonnas' in plaats van het Spaanse (of 'Castiliaanse') 'buenas dias'. Alle mensen kunnen het 'gewone' Spaans spreken en slechts enkelen, meest jonge mensen, spreken Engels.
 • Door je best te doen om de taal te spreken en gewoon vriendelijk te blijven zul je merken dat de meeste Spanjaarden zeer behulpzame mensen zijn die je graag van dienst zijn.
 • 's Winters wordt het hier koud. Het kan soms zeker een aantal graden vriezen. Dus verwarming is een must. In de middag als de zon schijnt kan het dan evengoed meer dan 20 graden worden en eet je in januari (!) dus lekker buiten op je terras. In de zomer kan de temperatuur soms oplopen tot ver in de 40 graden en dan is airconditioning echt geen luxe. En als het een keer regent kan dat gerust onafgebroken 3 dagen blijven plenzen. Dit gebeurt vooral in de herfst en in de lente. Een enkele keer is de regenval zo gigantisch op zo'n korte tijd dat er sprake is van een DANA ('depresión aislada en niveles altos'), ook wel 'Gota Fría' genaamd: rivieren stromen over, water komt op de 'campo' de huizen binnen, kortom een echte ramp. Houdt daarom de weerberichten goed in het oog!
 • Je in de zomer insmeren om beten te voorkomen van zandvliegen en (tijger)muggen is verplichte kost. Je ziet ze niet, noch hoor je ze en ze steken de hele dag, vooral op de benen...
 • De vruchten van de sinaasappelbomen, die je langs straten en in parken vindt, zijn niet eetbaar, netzomin als rauwe olijven zo van de boom, overigens...
 • Autobestuurders houden zonder bezwaar halt voor overstekende voetgangers (die dat evident vinden en dus niet uitkijken), maar kunnen ook hun auto midden op de weg stoppen en uitstappen om even koffie te drinken of zoiets.
 • Als er in een formulier naar een firma gevraagd wordt, bedoelen ze niet de naam van je bedrijf, maar dien je je handtekening te zetten.
 • Abonneer je op een aantal Facebook-groepen die betrekking hebben op de streek om op de hoogte blijven van nieuwtjes en ontwikkelingen en om vragen te stellen. Zie de lokale sites voor meer informatie.
 • Last but not least: elke eerste zaterdag van de maand is er voor de hele streek een bijeenkomst van Nederlandstaligen bij een café op een plein in Ontinyent. Zie hier voor meer informatie. Je bent zeker welkom.

Vorig artikel Volgend artikel