Nerd stuff

| Ton Haarmans

Nerd stuff

Nerd stuff Om deze site te maken maak ik gebruik van een aantal programma's die misschien niet direct voor de hand liggen. Het overgrote merendeel van sites wordt tegenwoordig gemaakt met het Content Management System (CMS) Wordpress. En beeldbewerking wordt veelal gedaan met Adobe Photoshop. Hier zitten diverse nadelen aan:

Wordpress, en soortgelijke CMS'en als Drupal en Joomla maken gebruik van een database om de inhoud van de pagina's, het menu-systeem, de toegang tot de site en andere onderdelen in op te slaan. En zo'n database is kwetsbaar. Praktisch iedereen die een tijd met dergelijke sytemen heeft gewerkt heeft al eens te maken gehad met hacking. Soms merk je daar vrij weinig van. Misschien dat de site ietsje trager geworden is, maar in feite is de site nu bijvoorbeeld een onderdeel van een online apotheek geworden (persoonlijk meegemaakt!). Enorm gedoe om daar weer vanaf te komen! Daar komen nog bij de talloze plugins die door derden worden gemaakt en die lang niet altijd veilig genoeg zijn.

Photoshop heeft als nadeel dat het gewoon heel erg duur is en met een abonnement-systeem werkt. Verder is het programma traag, niet erg intuitief en het bevat zeer veel commando's die maar door zeer weinig mensen gebruikt worden.

GravDe website van de Sierra Mariola Gazet wordt gemaakt met het gratis, open source 'flat file' CMS Grav waarmee je zonder database toch een dynamische site kan bouwen. Dit betekent dat alle bestanden eenvoudigweg geüpload en gemakkelijk vervangen kunnen worden in geval van nood. Je kunt in de admin-omgeving van het systeem online je pagina's aanmaken en alles instellen, maar ik werk liever offline en direct in code. Wat die code zelf betreft kan in plaats van het wat onhandige HTML ook het veel simpelere Markdown gebruikt worden, zelfs doorelkaar. De pagina's zet ik dan online via het FTP-programma FileZilla. Voor het werken met code gebruik ik Sublime Text 3. En om de pagina's offline te beoordelen gebruik ik de MAMP webserver. Als offline alles er in diverse browsers en apparaten OK uitziet gaat de pagina online...

Affinity PhotoEn dan de beeldbewerking. Geen Photoshop dus, maar Affinity Photo, dat je voor 55 euro, of zelfs minder (nu - mei 2020 - voor de helft van de prijs!), kunt aanschaffen. Geen abonnement en de updates zijn gratis. Je betaalt pas weer bij upgrading naar een nieuwe versie. Het programma laadt en werkt bliksemsnel en is zeer intuitief opgebouwd. Tegelijkertijd bevat het praktisch alle functionaliteit van Photoshop (en met dezelfde shortcuts), maar zonder de bloatware van Adobe!

Mocht je belangstelling hebben voor het maken of onderhouden van websites met deze tools, laat het me dan weten, ok?

Vorig artikel