Vleesvervangers

| Ton Haarmans

Vleesvervangers

Balletjes Zoals veel mensen ondertussen wel weten eten wij thuis geen vlees. Niet zozeer uit gezondheids- of milieuredenen (hoewel dat natuurlijk is meegenomen), maar voornamelijk om geen dieren onnodig te doen lijden. Op restaurant en op bezoek doen we niet al te moeilijk en feitelijk lust ik het zelfs graag, al zou ik nooit geen jonge dieren, bloederige steaks en dergelijke of orgaanvlees door mijn keel (meer) kunnen krijgen. Zelf zullen wij echter nooit vlees kopen, ook niet voor bezoek. Eieren eten we wel, maar dan van onze eigen kippen (die een luxeleventje leiden). Zuivel, maar ook garnalen, gamba's en dergelijke eten we ook. En af en toe doe ik wel eens wat gerookte zalm op mijn brood of anchovis op een pizza. Maar dat is het dan wel. Wij zijn dus geen 'echte' vegetariërs (laat staan veganisten), maar ik heb weinig zin om me in een hokje te laten duwen en mij te verantwoorden of ik wel zuiver in de leer ben (al heb ik alle respect voor mensen die wel 100% vegetariër of veganist zijn)*... Goed, maar wat eten we dan in de plaats? En zijn die dingen wel lekker of niet vreselijk duur?

Je kunt je natuurlijk ook afvragen of het wel nodig is om die gehaktbal of karbonade te vervangen. Je kunt ook gerechten maken die helemaal anders zijn samengesteld dan gebaseerd op het klassieke 'aardappel/pasta/rijst - groente - vlees/vis' concept en by the way, we eten sowieso al teveel eiwitten volgens sommigen. Maar een feit is dat ik daar wel mee opgegroeid ben en dat sommige combinaties al eeuwenlang bestaan en met recht klassieke gerechten zijn geworden. Echt en origineel vegetarisch koken is heel goed mogelijk, maar vergt wat meer tijd en vooral creativiteit.

Als je een beetje bekend bent met de Indonesische keuken dan weet je waarschijnlijk dat met producten als Tempé en Tahu (of Tofu) best lekkere dingen te bereiden zijn. Met een goede sojasaus-marinade kom je al een heel eind. Ook met bonen en paddestoelen kun je zeer lekkere gerechten bereiden en dus heb ik soms zin om te experimenteren en zoek ik recepten op of bedenk zelf combinaties en sta ik een paar uur te prutsen in de keuken, maar vaak genoeg heb ik gewoon zin in een goede spaghetti bolognaise of witloof in de oven, een lekkere nasi goreng of paella of een simpele pekesstoemp met, eh, worst.... En dan zijn goede en lekkere, kant-en-klare vleesvervangers wel een uitkomst.

Bisto En wat doe je dan in plaats van vleesjus? Het Engelse Bisto is een fantastische jus-vervanger. Verkrijgbaar onder andere in de Engelse Rastro in Ontinyent. Mogelijk ook in de Carrefour in Cocentaina of elders.

Nog iets: waarom denken producenten dat mensen die geen vlees eten ook flauwerikken zijn? Er moet praktisch altijd meer zout op of in. Maar ik houd nogal van hartig en het kan ook een voordeel zijn om zelf de hoeveelheid zout te kunnen bepalen...

Een andere verzuchting die ik vaak hoor of lees is dat vleesvervangers veel te veel ingredienten bevatten en dus 'overprocessed' zijn en dat dat niet goed is voor de gezondheid. Zou best kunnen dat dit geldt voor sommige van die producten, maar er is de laatste tijd enorm veel veranderd en verbeterd. Kijk op de verpakking naar de 'ingredientes' en bedenk ook dat de standaard gehaktbal al heel wat ingredienten bevat die je zelf toegevoegd hebt of die al in het vlees zitten (hormonenmaffia, iemand?)

Ook over 'soja' bestaan er negatieve verhalen. Bijvoorbeeld dat de teelt van soja zeer nadelig is in verband met bestrijdingsmiddelen, genetische modificatie, hele oerwouden die er aan gaan en wat niet al. Maar die tegenwerpingen slaan vooral op de teelt van soja die bedoelt is als, tada! VEEVOEDER, nota beide benen, niet de veelal kleinschalige, Europese, teelt van soja, bedoeld voor menselijke consumptie. En dan is er nog het verhaal van de (oestrogeen-achtige) fytohormonen die soja zou bevatten. Zou best kunnen en je moet misschien geen tientallen kilo's per dag verorberen. Alles met mate (en een beetje vervrouwelijking is misschien niet eens zo'n slecht idee :-) ). En er zijn ook vleesvervangers op de markt die in plaats van soja of gluten erwtenmeel of lupine-eiwitten bevatten. Veganisten moeten oppassen met vegetarisch broodbeleg dat hier in Spanje veelal gemaakt wordt van het eiwit van kippeneieren. Nogmaals: let op de ingrediëntenlijst.

Heel eigenaardig vind ik het dat je hier nog steeds TVP kunt kopen ('Textured Vegetable Protëine'), 'Soja Texturizada', onder andere te koop in de Mercadona. Die kocht ik al in de jaren '70 in de Appie (maar daarna niet meer gezien). Het zijn smakeloze, harde brokjes, een soort kattenvoer, dat je moet laten weken en dat je dan kan verwerken in een spaghetti-saus of iets dergelijks. Niet geweldig lekker...

Ok, om je op de hoogte te brengen van wat er zoal te koop is op het gebied van goeie en lekkere vleesvervangers in onze streek heb ik onderstaand overzicht gemaakt. Uitteraard valt over smaak niet te twisten, maar dit zijn onze favorieten... Prijzen zijn per kilogram om een vergelijking te kunnen maken en gebaseerd op het prijsnivo van midden januari 2021. Het overzicht bevat geen zogenaamde 'veggieburgers' of 'groentenburgers', aangezien die meestal niet te eten zijn imho... Vegetarisch broodbeleg of veganistische 'kaas' is ook niet opgenomen.

De producten van de Lidl kennen we nog niet en die mogen wij op dit moment ook niet bezoeken, dus als iemand anders informatie heeft houd ik mij aanbevolen... En zodra we weer naar Valencia kunnen, kopen we ons suf in Navarro :-).

Productnaam Foto Winkel Prijs Opmerkingen Waardering
Wonderburger wonderburger Aldi 12,99/kg 2 stuks per verpakking. Kan heel goed verwerkt worden tot gehakt. Smaak is geweldig, structuur is zeer goed. Kan goed ingevroren worden. ★ ★ ★ ★ ★
Garden Gourmet Albóndigas albondigas Consum, Carrefour 17,50/kg 14 balletjes per verpakking. Smaak lijkt heel goed op echte gehaktballetjes. Perfect voor 'krieken met frikandellen'. ★ ★ ★ ★ ☆
GutBio Salsichas Vegetarianas de Tofu salcichas Aldi 17,08/kg 7 kleine gekruide worstjes. Gebakken, lekker met bijv. bloemkool en aardappelen of als vervanging van worst in stamppot. ★ ★ ★ ☆ ☆
GutBio Seitan seitan Aldi 9,56/kg Zachte seitan (tarwe-gluten), zeer geschikt voor saté. Niet voor mensen met een glutenallergie. Niet te verwarren met de plakken seitan die ze ook verkopen, want die zijn veel taaier. ★ ★ ★ ★ ★
Heüra Bocados Originales nepkip Carrefour 25,94/kg Wij noemen dit 'nepkip', mits een beetje gekruid praktisch niet te onderscheiden van echte stukjes kip. ★ ★ ★ ★ ★
Heüra Tiras Originales nepshoarma Carrefour 25,94/kg Goed te verwerken tot bijvoorbeeld 'shoarma' ('döner'). Niet te hard bakken, zodat het niet taai wordt. ★ ★ ★ ☆ ☆
Heüra Bocados Mediterráneos kip mediterraan Carrefour 25,94/kg Smaakt prima in een paella. ★ ★ ★ ★ ☆
Garden Gourmet Sensational Burger sensational Carrefour 22,79/kg Vergelijkbaar met de wonderburger van Aldi, maar met een iets meer neutrale smaak. Ook stukken duurder. ★ ★ ★ ★ ☆
Garden Gourmet Sensational Sausage nepworst Carrefour 29,17/kg Zeer lekker, goede structuur, mag wel wat zout bij. ★ ★ ★ ★ ☆
Gerblé Escalopes de Seitán Seitan Schnitzels Carrefour 21,11/kg Fantastische smaak en textuur. ★ ★ ★ ★ ★

NB: Perfectie bestaat niet. Je kunt zelf, op elk moment, bepalen wat je eigen grenzen zijn. Tenslotte zijn we zelf ook dieren, waarvan we het lijden zoveel mogelijk willen vermijden. Sommige die-hard veganisten-met-een-missie komen op mij zeer geweldadig over... En dan heb je ook nog van die figuren die vinden dat je absoluut konsekwent moet zijn, anders mag je jezelf geen 'vegetariër' noemen. "Oh, jij draagt wel leren schoenen?" Wat een onzin allemaal.

Vorig artikel Volgend artikel